Autorizatie constructie hala metalica

4.5/5 - (2 votes)

Indiferent daca alegeti hale metalice personalizate, sau hale metalice la cheie standard, conform legii 50/1991 pentru a construi o hala metalica, respectiv un depozit, aveti nevoie de autorizatie de construire. Pentru toate halele de depozitare va trebui sa obtineti aceasta autorizatie care va fi acordata doar dupa ce se aproba planul de constructie certificat.

Acte necesare pentru constructie hala metalica

Pentru a obtine autorizatia pentru hale metalice la cheie va trebui sa depuneti o cerere pentru a solicita certificatul de urbanism de la primaria localitatii sau de la primaria de sector, in cazul in care va aflati in Bucuresti, in zona in care se afla terenul pe care urmeaza sa amplasati depozitul. Certificatul reprezinta de fapt un act informativ, din care veti afla mai multe informatii, cum ar fi:

 • Conditiile ce trebuie sa fie indeplinite pentru a primi autorizatia
 • Retragerile minime de la limitele de proprietate
 • Actele, avizele si acordurile.

Pentru a primi certificatul de urbanism, aveti nevoie de mai multe documente:

 • Actul de proprietate
 • Planuri cadastrale
 • Cerere tip
 • Chitanta care dovedeste achitarea unei taxe.

Veti castiga mai mult timp daca lucrati un arhitectii locali. In cazul in care nu cunoasteti niciun arhitect local si nu stiti la cine sa apelati, Mafosteel va poate ajuta cu recomandari. Desi se spune ca in general nu este nevoie de documentatie speciala de la proiectanti, stim ca tot mai multe primarii cer pe langa actele de mai sus, un memoriu tehnic de arhitectura si de multe ori chiar planuri desenate. De aceea este ideal sa colaborati de la inceput cu un arhitect care sa realizeze toate documentele necesare.

Realizarea unui studiu geotehnic pentru ridicare hale metalice la cheie

Dupa ce ati depus actele si ati obtinut Certificatul de Ubranism, urmatorul pas este sa realizati studiul geotehnic si ridicarea topografica pentru terenul unde noua hala va fi amplasata. Studiul acesta are rolul de a releva caracteristicile terenului si calitatatea acestuia, astfel incat proiectantul sa analizeze, sa calculeze si sa proiectele fundatia pentru noul depozit.

Proiectarea depozitului industrial

In pasul de proiectare a unei hale  se va stabili arhitectura depozitului. Mafosteel, alaturi de arhitect si proiectant pregateste proiectul pentru autorizare. Echipa noastra, impreuna cu arhitectul, vor pregati urmatoarele documentele:

 • Planul de parter
 • Sectiunile transversale
 • Planurile si detaliile pentru fundatii
 • Fatadele
 • Memoriul tehnic

Obtinerea avizelor pentru constructie hale industriale

Dupa ce ati trecut de faza de proiectare se va trece la obtinerea avizelor. Acest pas va indica faptul ca v-ati apropiat de final. Pentru a depune dosarul la primarie va trebui sa obtineti vizele si acordurile identificate in Certificatul de Urbanism. Avizele sunt variate, dar cele mai compune pe care va trebui sa le obtineti sunt:

 • Avizul de mediu
 • Avizul de electricitate
 • Avizul de apa si canalizare
 • Avizul de gaze
 • Avizul de salubritate

Depunerea dosarului la autoritatile locale

Dupa ce ati obtinut toate avizele de mai sus, puteti solicita primariei din raza localitatii in care se afla terenul pe care va fi construita hala, autorizatia de construire. Este foarte important de mentionat si de subliniat faptul ca, doar dupa ce se va obtine aceasta autorizatie, veti putea incepe efectiv constructia halei metalice. Hala pe care o construiti trebuie sa respecte in totalitate proiectul tehnic avizat. Odata ce s-a obtinut autorizatia de construire, se va face toata documentatia tehnica ce face parte din proiectul tehnic.

Valabilitatea autorizatiei de construire pentru hale industriale

Conform legilor existente si conform normelor actuale, autorizatia de construire se elibereaza in cel mult 30 de zile calendaristice. Valabilitatea acesteia este de 12 luni din momentul emiterii, termen in care aveti obligatia de a incepe constructia. Odata ce au fost incepe lucrarile, valabilitatea autorizatiei obtinute la pasul anterior se va extinde pe toata durata executiei, in conformitate cu proiectul tehnic. Va trebui sa retineti si faptul ca, in cazul in care intervin modificari de tema in momentul executiei, in foarte multe cazuri va fi encesar si obligatoriu sa depuneti solicitari pentru noi autorizatii, fara sa fie necesar sa mai obtineti un Certificat de Urbanism nou.

Costuri pentru obtinerea autorizatiei de construire

Conform Codului Fiscal, va trebui sa platiti o taxa pentru a obtine Certificatul de Urbanism. Taxa aceasta va fi calculata tinand cont de suprafata pe care se cere emiterea acestui certificat. De asemenea, pot aparea si costuri secundare in functie de arhitectul cu care lucrati si de preturile pe care acesta le practica.

Ce se intampla daca demarati constructia fara sa aveti autorizatia de construire?

Demararea unei constructii fara a avea o autorizatie de construire implica mai multe consecinte, dupa cum urmeaza:

 • Amenzi pentru nerespectarea legilor legate de autorizatie, care sunt de obicei foarte mari
 • Poate fi imposibil sa asigurati cosntructia sau bunurile pe care le depozitati in interiorul halei
 • Puteti fi fortati sa faceti unele schimbari foarte costisitoare pentru ca intreaga constructie sa respecte standardele legale
 • Puteti fi fortati sa reconstruiti hala astfel incat noua hala industriala sa se potriveasca standardelor
 • Va fi dificil sa vindeti la nevoie proprietatea in absenta documentelor
 • Se poate recurge chiar la demolarea fortata a cladirii daca aceasta nu are autorizatie de construire

Procesul de autorizate pentru hale metalice la cheie vizeaza eliminarea tuturor potentialelor probleme inainte de a demara constructia.

Obtineti o oferta de pret pentru hale metalice la cheie

Inainte de a incepe demersurile de obtinere a certificatului de urbanism si a autorizatiei de construire, primul pas ar fi acela de a obtine o oferta de pret avantajoasa pentru hala metalica si completa de la constructorii de hale metalice la cheie. In acest sens, oferta Mafosteel este variata astfel incat sa raspunda cu succes cerintelor unui numar cat mai mare de persoane. Indiferent de sursa de finantare pe care o utilizati pentru ca hala metalica sa fie construita, va fi nevoie de un buget clar si foarte detaliat pentru investitii. Echipa noastra va calcula cu atentie fiecare oferta in parte, astfel incat sa ofere costuri rezonabile pentru proiecte durabile, indiferent de natura acestora si de gradul de complexitate. Tot ce trebuie sa faceti este sa ne solicitati o oferta de pret, utilizand datele de contact listate pe site-ul nostru.